18 juni 2014
Thailand
a
A
Beautiful Thailand
Op naar Bangkok! Na een vlucht van een goede 4 uur kwamen we midden in de nacht aan. Bagage en immigratie ging allemaal voorspoedig. Op naar Khao San Road, het toeristische gedeelte van Bangkok. Op het vliegveld sprak een Canadese man ons aan of wij een taxi wilden delen. Gezien wij nog niet echt een hostel/guesthouse op het oog hadden en hij ons wat tips kon geven gezien hij vaker was geweest, besloten we om een taxi te delen. Tijdens de rit gelijk een gevoel van opluchting, de stad zag er zo westers uit. Aardig wat moderne hoogbouw, naar mijn herinnering was dat 5 jaar geleden nog niet zo. Of toen heeft het niet zoveel indruk op mij gemaakt gezien we toen vanuit Nederland kwamen en niet uit een arm en oud land zoals India.
De eerste dag, eigenlijk halve dag (we hebben lekker uitgeslapen) rondgewandeld in onze gezellige buurt. Natuurlijk gelijk onze garderobe aangevuld met goedkope shirtjes, gekocht op Khao San Road. En natuurlijk niet de vergeten, een overheerlijke echte Thaise curry gegeten. Ook het visum voor Myanmar vast aangevraagd, dit betekent wel dat we een aantal dagen in Bangkok moeten blijven omdat we ons paspoort maandag 'pas' weer op kunnen halen. Maar dit is totaal niet erg, in Bangkok is het goed vertoeven. Gelukkig is de temperatuur hier een stuk aangenamer, maar dat neemt niet weg dat het zweetgehalte hoger ligt. Liters komen er uit onze poriën. Gelukkig hebben ze hier gezellige terrasjes waar we onze vochtbalans goedkoop kunnen aanvullen.
Onze culturele bezichtigingen begonnen de tweede dag. Op naar Wat Pho, de tempel met een enorme liggende boeddha. Alleen de buitenkant al van de tempel, wow. De details en de pracht en het praal, schitterend! Via een korte boottrip op de rivier op naar de Golden Buddha. In het midden van een woonwijk staat een witte tempel. Op de bovenste verdieping staat de gouden boeddha. De avond gespendeerd in Phat Pong, oftewel het red light district van Bangkok. Hier hebben we ook de welbekende PingPong bijgewoond. Heel bizar en erg ongemakkelijk. Wat die dames allemaal kunnen met hun vrouwelijk geslachtsdeel, niet normaal. Ballonnen kapot schieten, sigaret oproken, ringetjes oprapen met een rietje, dit en nog veel meer, het kan allemaal. Daarna over de nachtmarkt gelopen, die dwars door de straat loopt met allemaal strippertentjes. Er lopen hier ook aardig wat vieze westerse mannetjes rond die hier puur komen voor de Thaise dames. Bah.....
De derde dag wederom cultureel doorgebracht. Eerst the Grand Palace and Wat Phrakaew (Emerald Buddha Temple) bezocht. Wow wow wow!!! Ik kan alleen maar zeggen, je moet het een keer zelf zien. Het is eigenlijk niet echt te beschrijven. En om het complex is een muur aanwezig, die aan de binnenkant helemaal beschilderd is met een verhaal. En wederom de details, delen van de dieren/personen/tempels zijn afgewerkt met goud. Dat geeft zo'n mooi effect.
De volgende toeristische attractie was de Floating Market. Daar was ik in mijn eerdere reis al heen geweest, maar zeker niet erg om nog een keer te bezoeken. In een bootje wordt je dan langs verschillende kraampjes gevaren. De marktkraamhouders hebben haken waarmee ze je bootje naar hun kant toe trekt. Na 45 minuten door de kleine kanaaltjes met kraampjes te hebben gevaren stapten we over op een motorboot, die ons de omgeving liet zien. De Floating Market hadden wij gecombineerd met een tour richting de Bridge over River Kwai. Beetje historie. Helaas was onze gids ziek en wisten we eigenlijk niet waar we nu tegen aankeken. Eenmaal terug in het hostel maar even opgezocht waarom die brug zo belangrijk was tijdens de 2e Wereldoorlog. Deze brug is tijdens de oorlog door de krijgsgevangenen gebouwd. Bij de constructie van de spoorlijn verloren veel van deze gevangenen hun leven, waaronder ook Nederlanders. Per dag stierven 200 mensen aan ziekte, uitputting en ondervoeding. Echter, bij de constructie van de brug zelf vielen relatief weinig doden.
En toen was het zondag, de dag waar Inge al lang naar uit heeft gekeken: nieuwe (gedeeltelijk) garderobe aanschaffen bij de H&M! Het is zelfs de 2-na-grootste H&M van de wereld. En niet alleen de H&M was indrukwekkend, het hele complex was nog indrukwekkender!! Net of je in een wereldstad als New York loopt. Immens groot winkelcentrum met daarom heen allerlei grote moderne gebouwen, billboards en lichtgevende fontein. Het enige dat weggaf dat we ons in Thailand bevonden, was het feit dat er boeddha's voor de ingang stonden.
Alweer de laatste dag in Bangkok, eigenlijk alles wel gezien wat we wilden zien dus vandaag een relax-dagje. Nog een paar laatste aankopen gedaan en beetje mensen gekeken op het terras. Altijd leuk.
Met de nachttrein op naar Chiang Mai. En wat een comfortabele treinrit! Elke keer als we de trein nemen wordt het beter. We hadden dit keer zelfs een matrasje! En het uitzicht is prachtig. Jungle-achtige bossen afgewisseld met rijstvelden en Thaise dorpjes.
Na onszelf geïnstalleerd te hebben in het hostel, samen met Tash (Brits meisje die we ontmoet hebben op de straat in Bangkok wachtend op een taxi richting het treinstation) naar de Night Bazar geweest. Een grote overdekte markt met allerlei Thaise snuisterijtjes, onze oogst bestond uit een paar teenslippers (voor mij) en een nieuw portemonneetje.
De tweede dag hebben we op de scooter doorgebracht. Vanuit het hostel richting de bergen en bossen. Heerlijk! Na verschillende mooie uitkijkpunten kwamen we eerst uit bij Doi Suthep, een tempel halverwege de berg. Stiekem gratis naar binnen geslopen. Vanuit daar over de kronkelende weggetjes verder omhoog gereden naar een dorpje Doi Pui Hmong Hilltribe Village. Wederom prachtige uitzichten over Chiang Mai en omgeving. Doordat het weer wat regenachtig was, hingen de wolken laag in de bergen. Op naar het hoogste punt, en net nadat we die bereikt hadden begon het knetter hard te regenen. Gezien het feit dat we geen poncho mee hadden genomen, maar besloten om even te schuilen. Verder hebben we de dag doorgebracht met rondscheuren op de scooter. Gewoon rijden en kijken waar we uitkomen. Die dingen gaan me hier hard, 80km/u lukt met gemak. Maar dan rijdt het niet echt comfortabel meer en gezien het feit dat wij verstandig zijn, is 60km/u hard zat.
's Avonds het uitgaansleven hier wat verkend. Omdat de avondklok nog present was, gingen de barretjes allemaal om 12 uur dicht. Betekent niet minder gezellig! Er is een straatje waar je mooi een klein kroegentochtje kunt doen en daar hebben we ons goed vermaakt! De dag daarna eigenlijk niks gedaan, behalve een nieuwe BH gekocht en de busticket richting Pai geboekt. We hadden alleen nog maar goede verhalen gehoord over dit kleine hippiedorpje, het moest de moeite waard zijn. En dat was het! Wat genieten was het daar! Van Chiang Mai was het ongeveer 3 uur rijden door de bergen om bij Pai te komen. Ons hostel in Pai was erg open. We sliepen met 26 personen in totaal op de kamer, maar daar merkte je eigenlijk niks van. Deze kamer had eigenlijk alleen houten/bamboe wanden en een bladerdak, deuren waren er niet en tussen de wanden en het dak zat ook ruimte. Super leuk gemaakt! 's Nachts hoorde je allerlei diergeluiden; kikkers, vogels, krekels. Heerlijk om bij in slaap te vallen. In eerste instantie waren we van plan om er 2 nachten te blijven, het zijn er uiteindelijk 4 geworden. De 3 volle dagen wederom om de scooter doorgebracht. Wat een prachtige natuur! Er zijn van allerlei toeristische attracties waar je heen kunt (en voor moet betalen) maar wij hadden er voor gekozen om onze eigen weg te kiezen. We kwamen, naar onze mening, hierdoor over de mooiste weggetjes en door de mooiste dorpjes. De eerste dag waren we op weg naar een hotspring, toen de tank toch wel erg leeg begon te raken. Op dat moment bevonden wij ons in een gebied waar geen tankstations waren. Na wat rondgevraagd te hebben konden we bij een kleine shop GELUKKIG een litertje halen. Op naar de hotsprings. Een smal beekje met bovenop een klein poeltje. We hadden eigenlijk gehoopt lekker te kunnen zwemmen, maar deze hotspring deed zijn naam eer aan. Het was gewoon echt kokend water. We hadden eigenlijk een rauw eitje mee moeten nemen, die hadden we daar kunnen koken. Het water borrelde gewoon.
Doordat een liter benzine in de bergen nog wel een keertje op raakt, kwamen we op de terugweg weer bijna in de problemen. Maar we wisten waar de shop zat, was die dicht! En nu?! Wederom vragen, maar de mensen spreken hier niet echt goed Engels, dus het was meer wijzen. Nog net op het nippertje wat gevonden. Eenmaal terug in Pai fijn nagenoten van de dag onder het genot van een heerlijk goedkope cocktail! Wat een leven... Nog wel een aandenken aan deze dag overgehouden, na een aanvaring met een bamboestok. In dit gezellige barretje 2 Britse jongens (Calum and Luc) en een Tsjechisch meisje (Sarka) ontmoet. Zij gingen de volgende dag naar een hotspring waar je WEL in kon zwemmen en vroegen of wij mee wilden. Gezellig! En wat heerlijk! Het water had een heerlijk temperatuur, omringd door (jungle)bos en de weg er naartoe was gewoon prachtig! Beetje off road met de scooter scheuren, helemaal in onze nopjes!! Nog naar het hoogste punt rond Pai geweest, mooie brede bergweg met veel bochten. En ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar het uitzicht was weer super!
Laatste dag op de scooter alweer. Besloten om het nog wat avontuurlijker te maken. Bij een dorpje waar die anderen gisteren niet verder wilden, zijn wij verder gereden. Het bleek een off road terrein te zijn. Steile hobbelende zandweggetjes, door de regen met aardig wat modder en waterplassen bekleed. Het was af en toe ploeteren om die scooter omhoog te krijgen, maar wat leuk! Op een gegeven moment konden we niet verder, helaas. Veel verder hadden we op zich ook niet moeten gaan, gezien de tank aardig leeg begon te raken. Maar gelukkig een tankstation gevonden, wat bleek; geen benzine. Oh oh en nu... Na verschillende aanwijzingen per ongeluk bij een mannetje een paar liter flessen kunnen scoren. Toch wel met tegenzin de scooter weer ingeleverd. Wat een perfect verkenningsvoertuig! En spotgoedkoop! Voor 24 uur betaalden we voor 2 scooters nog geen 5 euro.
De volgende bestemming zal Myanmar zijn. We hadden gehoopt dat we vanaf Pai een bus konden nemen richting de grens maar helaas kon dat alleen vanaf Chiang Mai. Dus weer op naar Chiang Mai. Komt op zich ook wel goed uit, want op deze manier kunnen we mooi nog een wedstrijd meepakken van het Nederlands elftal. Vanavond op naar een bar met TV in ons oranje shirt! Hup Holland Hup!! En morgen gaat het richting Mae Sai, een klein dorpje aan de grens. Hier zullen we een nacht blijven voordat we verder gaan naar het voor ons nog onbekende land Myanmar. Veel goede verhalen over gehoord, we zijn erg benieuwd!
En onze eerste Thailand-ronde perfect afgesloten met een Thaise-af-en-toe-pijnlijke-maar-heerlijke-1-uur-durende-massage!
Oh en nog iets over Thailand; het eten is hier goddelijk! De curry's, Pad Thai, Khao Soi, heerlijk heerlijk! We kijken elke keer uit naar de avond, dan mogen we weer! :)